Dorsz w cieście – Holenderski kibbeling

img_6239Kibbeling jest typową holenderską potrawą, jest to pokrojony na małe kawałki filet z dorsza w cieście, smażony na głębokim tłuszczu. W przeszłości prawdziwym kibbelingiem były smażone skrzela w cieście było to danie ubogiego społeczeństwa, z czasem jednak rybie skrzela zostały zastąpione filetem i w takiej formie kibbeling podaje się do dziś.

Szukałem przepisu na ciasto w internecie na wielu stronach, wszystkie są podobne lecz postanowiłem się pofatygować i odwiedziłem smażalnię ryb, gdzie dowiedziałem się jak przygotowywane jest ciasto. Poniżej prezentuję przepis.

Ryba: Dorsz

Ciasto:

  1. 1 szklanka mąki pszennej
  2. 2 całe jajka
  3. 1/2 szklanki mleka
  4. 1/2 szklanki jasnego piwa
  5. sól, pieprz, papryka do smaku

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, w tak przygotowanym cieście zamaczamy wcześniej pokrojonego na nie duże (ok 2-4cm) kawałki dorsza i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu kiedy ciasto dostanie “złotej”barwy, usmażone kawałki ryby układamy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kibbeling serwujemy w miseczce wraz z kawałkiem cytryny oraz z sosem ravigotte.

Danie jest szybkie, smaczne i pożywne zachęcam do wypróbowania przepisu i oczekuję Waszych opinii oraz recenzji na ten temat.

Zapraszam na swój kanał YouTube/MasterDzidek, znajdziecie tam moje filmy z przepisami.

Smacznego!!!

 

Advertisements

8 Comments Add yours

  1. pudernik says:

    Oooo, ale smakowicie wyglada! Uwielbiam ryny, wiec na pewno wypróbuje w krotce. 👍
    Czekam tylko teraz, az pojawia sie przepisy na jakies wypieki 🙂 bo koncza mi sie juz pomysly. 😁
    No, blog zapowiada sie bardzo ciekawie, na pewno bede wpadac 🙂 dodany do zakladek i czekam na nowe przepisy! Pozdrawiam

    Liked by 1 person

  2. Kasia says:

    Wygląda smakowicie! Dodaję Pana bloga do zakładek, będę wpadać częściej i czekam na przepisy deserowe! :>
    Pozdrawiam, K.

    Like

    1. MasterDzidek says:

      Bardzo się cieszę, że się podoba. Deserki bedą już wkrótce, a jeśli możesz to mów/pisz mi Dzidek 😉 Nie PANoszmy się 😂😉✌🏻

      Like

  3. MasterDzidek says:

    Dziękuję za miły komentarz, w smaku jest dużo lepsze niż można sobie wyobrazić, ale należy pamiętać o świeżej rybce – to podstawa.Jeśli chodzi o wypieki to znajdziesz je już wkrótce w Notesie, posiadam spory zasób przepisów i na pewno znajdziesz coś dla siebie 🙂 w razie pytań JUST pytaj 🙂

    Like

  4. Pokularna says:

    Wygląda przepysznie – dla mnie to nowe wydanie rybki 😉

    Like

    1. MasterDzidek says:

      Musisz spróbować 😉 Naprawdę polecam!! W sumie jak by nie było smaczne to zapewne by sie to u mnie nie znalazło 😂👌🏻

      Like

  5. John says:

    I will immediatelly clutch yoyr rrss fee aas I can’t iin finding youur e-mail subscriptioon llink orr newslette service.
    Do youu haave any? Kindlyy perjit mee now soo thbat I couuld subscribe.
    Thanks. I wilol righht awqay tae hoold oof yourr rsss ass
    I can not inn fnding your email subscrption hyperlink oor e-newsletter service.
    Do you’ve any? Kindly alloiw mme recogmise in odder that I ccould subscribe.
    Thanks. I wil rght aaay take holdd off ypur rsss aas I can’t tto findd yolur e-mail subscripion hyperkink oor newsletter service.
    Do you’ve any? Plewase alllow mee realize so that I
    cold subscribe. Thanks. http://cspan.co.uk

    Like

  6. Jona says:

    Greetings! Veryy useful advijce witghin this post! It’s tthe liittle changes which
    will mzke tthe biggestt changes. Thanks a llot foor
    sharing! I jjust could noot leave yoir wwebsite beforee suggesfing thaqt
    I really enjohed thee usual into a person provide forr your guests?

    Is goiung too bee ack regularly inn ordser tto cjeck upp onn neew psts I’ve beedn browsing onmline more tha three houurs today, yeet I never foound anny interestfing artocle
    like yours. It’s preetty worrh enough forr me. In mmy opinion, if alll
    webmasters and blggers made goodd conten aas yoou did, thee neet wikl bbe muc more usefyl thaqn ever before.
    http://foxnews.net

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s