Kruchy placek z creme brulee i borówkami

img_31171

Kruchy placek z creme brulee i borówkami to coś, czego każdy powinien spróbować. Przepis nie jest skomplikowany, jestem pewny, że każdy sobie z nim poradzi, najtrudniejsze w tym wszystkim jest czekanie…. czekanie aż całość ostygnie… ok 3 bardzo długie godziny od ostatniej fazy pieczenia… prawdziwa udręka dla smakosza ale naprawdę warto.

Aby wykonać kruchy spód należy przygotować:

  1. Szklankę mąki
  2. 200g masła
  3. Szczyptę soli
  4. Pół szklanki cukru
  5. 1 łyżkę stołową ekstraktu z wanilii
  6. 3 żółtka

Do naczynia wsypujesz mąkę, dodajesz do niej masło (które stało w temp. pokojowej ok 1 h.), sól, cukier, ekstrakt waniliowy i zagniatasz na jednolitą masę po czym dodajesz 3 żółtka i zagniatasz raz jeszcze. Tak przygotowaną masę pakujesz do woreczka i chłodzisz w lodówce ok 30 minut.

Kolejny krok to rozgrzanie piekarnika do 180 stopni [C] oraz równomierne rozłożenia ciasta na blaszce (brzegi wyłóż ciastem troszkę grubiej – podczas pieczenia mogą się delikatnie obsunąć) nie zapomnij też o dokładnym nakłuciu spodu aby nie wyrósł Tobie balon zamiast spodu;). Kiedy spód będzie już gotowy odstaw do ostygnięcia przykrywając kuchenną (bawełnianą) ściereczką.

Kiedy spód będzie spokojnie stygł masz czas na przygotowanie creme brulee. Potrzebne będą Tobie następujące składniki:

  1. 6 żłótek
  2. 1/3 szklanki cukru
  3. 500 ml śmietany 30%
  4. 1 lub 2 laski wanilii

Odpal kuchenkę i na “małym ogniu” zagotuj śmietankę wraz z ziarenkami z laski waniliowej, bardzo ważne jest aby gotować wraz z laską dla uzyskania lepszych walorów smakowych. W czasie kiedy śmietanka będzie się podgrzewała do innego naczynia wsyp cukier i dodaj żółtka. Zmiksuj żółtka z cukrem na kremową masę nie na piankę, w chwili kiedy śmietanka zacznie wrzeć zdejmij ją z gazu i wlewaj przez sitko do żółtek z cukrem nie przerywając miksowania.

Na ostudzony kruchy spód wysyp borówki i zalej je przygotowanym creme brulee. Ponownie wstaw deser do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni [C] i piecz około 50 minut.

Kiedy czas pieczenia dobiegnie końca, ostudź i odstaw placek na ok 3h do lodówki po czym posyp cienką warstwą cukru (biały/trzcinowy) i przypal palnikiem. Serwuj z bitą śmietaną i udekoruj świeżymi borówkami.

Smacznego!!!

 

(film nie przedstawia procesu przygotowania creme brulee)

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Agnieszka says:

    Jako łasuch musiałam tu zajrzeć😀 Wygląda kusząco i wydaje się być odpowiedni na moje umiejętności kulinarne😉 Tylko czy ja wyczekam te trzy godziny😂 A tak serio to pożyczam przepis na wielkanocny stół:)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s