Waniliowa pierś z kurczaka

IMG_8632.JPG

 

Abuelo spicy vanillia chicken – jest to mój autorski przepis na pierś z kurczaka, który opracowałem jako pierwszy projekt na zlecenie dla Ron Abuelo Nederland.

We wrześniu 2016 roku opublikowałem na “fejsie” jeden ze swoich pierwszych filmów, który przedstawiał grillowanie wołowiny marynowanej w imbirze oraz czerwonym winie. Parę dni później otrzymałem ofertę współpracy od Pana Ivo van der V**k’a– holenderskiego dystrybutora oraz przedstawiciela panamskiej kampanii rodziny Valera produkującej rum Ron Abuelo. Propozycję przyjąłem – można to zauważyć oglądając moje kanały Instagram, Facebook oraz YouTube – ten ostatni służy jako „nośnik” video – Ron Abuelo Nederland udostępniał zamieszczone tam materiały jako sponsorowane reklamy na”fejsie” w poszczególnych etapach promocji na terenie Holandii .

Współpraca którą podjąłem z Ron Abuelo Nederland jest dla mnie sukcesem, może nie jakimś wielkim ale kolejnym – tym, który pozwoliłymi pójść o krok dalej:). Produkcje tak bardzo spodobały się Panu Ivo’wi :), że postanowił dosłać jeszcze karton, który zawierał 5, 7 i 12 letni rum Ron Abuelo oraz piersiówkę – wspaniałe uczucie!IMG_2405.JPG

Wszystkie moje filmy, na których widoczna jest butelka Ron Abuelo tworzyłem bez żadnych wytycznych – po prostu miałem się dobrze bawić w kuchni wykorzystując panamski trunek jako dodatek, “przyprawę” do dań i deserów. Wiedząc, że produkcja będzie wykorzystana w kampanii reklamowej zadbałem również o prawa autorskie – muzykę wykonał zaprzyjaźniony DJ/amator (Lemur SMG), głosu użyczył wokalista – Lolek z Chaos Familia OSPe; sesję z butelkami wykonał dla mnie Norbert Brussels ze studia 075 z siedzibą w Zaandam’ie. WIELKIE DZIĘKI PANOWIE:) SALUD!!;)

Poniżej przedstawiam przepis na pikantną waniliową pierś

Aby zrealizować przepis potrzebne Tobie będą:

  1. Pierś z kurczaka
  2. 1 laska wanilii
  3. sól (ok. 1 łyżeczka do herbaty)
  4. szczypta cayenne (ok. 1/3 łyżeczki do herbaty)
  5. 1 limonka – sok
  6. szczypta świeżo startego cynamonu cejlońskiego
  7. 100ml rumu Ron Abuelo Anejo
  8. oliwa do smażenia

 

Aby przygotować marynatę wsyp do naczynia sól, cayenne, przez sitko wyciśnij sok z połowy limonki następnie dodaj ziarenka wanilii oraz zetrzyj szczyptę świeżego cynamonu (w trosce o Twoje zdrowie proponuję używać cynamonu cejlońskiego ;)) na końcu do mikstury dolej 50 ml rumu Ron Abuelo Anejo.

Przygotowanie idealnej piersi to nie tylko dobra marynata ale również sposób marynowania. W tym przypadku sprawę ułatwi Tobie nastrzykiwarka/igła do marynaty – napełnij nastrzykiwarkę marynatą i wstrzyknij ją w pierś, pozostałą częścią oblej pierś i odstaw na ok. 30 minut do lodówki pod przykryciem.

Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią “cycka” – podsmaż delikatnie po czym oblej resztą marynaty, aby pierś była soczysta należy często ją obracać. Dolej kolejne 50 ml rumu do smażącej się piersi i przesmaż obracając pierś. Kiedy pierś się zarumieni skrop ją sokiem z połowy limonki, smaż jeszcze ok. 2 min.

Tak przyrządzona pierś idealnie łączy się z ryżem podsmażonym na oleju kokosowym i świeżym ananasem.

Smacznego!!!

Obejrzyj moje pierwsze zrealizowane zlecenie video i zostaw komentarz 🙂

Advertisements

9 Comments Add yours

  1. pudernik says:

    Wow jestem pod wrażeniem. Naprawdę! Autorski pomysł, współpraca 😉 dużo osiągniesz!

    Liked by 1 person

    1. MasterDzidek says:

      Dziękuję😁 Mam taką nadzieję…

      Like

  2. Paulina` says:

    No ten ron Añejo przepowiada do mnie. Mieszkałam 9 lat w Hiszpanni 😉 Teraz na diecie z chęcią wykorzystam Twój przepis na kurczaka.
    Pozdrawiam!

    Like

    1. MasterDzidek says:

      Dziękuje😊Ron Abuelo Añejo to bardzo dobry rum, pozostawia wspaniałą nutkę smaku w mięsie proszę wypróbować przepis i podzielić się wrażeniami.

      Like

  3. Martyna says:

    Rozwijasz się, super! Należy Ci się to:) aż wstyd dla mnie jako kobiety 😦 nie mam tyle serca do gotowania, moje posiłki które gotuje są fatalne 😀 może od Ciebie się czegoś nauczę 😀 i zaskoczę domowników hiihihihi

    Like

  4. Uwielbiam pierś z kurczaka pod wszelkimi postaciami. Uwielbiam z nią eksperymentować więc chętnie wykorzystam Twój pomysł w kuchni!
    Czekam na więcej przepisów z piersią z kurczaka! Na pewno wrócę!
    Pozdrawiam i zapraszam do nas 🙂

    Like

  5. Ela says:

    Brzmi pysznie – czy można dodać inny rum?

    Like

    1. MasterDzidek says:

      Oczywiście, że można ale trzeba się liczyć z tym, że smak piersi może być inny. Ten przepis powstał podczas kampanii reklamowej tego własnie rumu. Życzę smacznego ✌🏻😉

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s