Rib eye stejk ;) – chilli i wanilia

IMG_8701.JPGRon Abuelo Anejo rib eye z chilli i wanilią jest to mój kolejny autorski przepis, który został opracowany podczas współpracy z Ron Abuelo Nederland. Stek rib eye jest to najlepsza część antrykotu z tłustym oczkiem (stąd nazwa). Tłuszcz, w którym znajduję się cały smak i aromat wołowiny delikatnie się rozpuszcza podczas smażenia czy grillowania nadając stejkowi wyśmienity smak. Posunąłem się o krok dalej i postanowiłem sprawdzić to jak wanilia będzie się komponowała z wołowiną – skoro wyszło smakowicie z kurczakiem to dlaczego miałoby nie udać się z wołowinką?

IMG_8647.JPG

Aby zrealizować przepis potrzebne Tobie będą:

  1. Rib eye steak – ok. 400/500g
  2. trawa cytrynowa
  3. ostra papryka
  4. laska wanilii
  5. 4-5 ziarenek czarnego pieprzu
  6. rum Ron Abuelo Anejo ok. 100 ml
  7. opcjonalnie nastrzykiwarka

Zacznij od przygotowania marynaty, posiekaj trawę cytrynową, papryczkę (usuń nasiona), zmiel lub zmiażdż ziarenka pieprzu, dodaj ziarenka wanilii. Wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu i zalej je 50 ml rumu Ron Abuelo Anejo, odstaw na ok. 30 minut pod przykryciem aby smaki mogły się połączyć. Przelej marynatę do naczynia używając sitka.

Umyte i osuszone na papierowym ręczniku mięso przełóż do naczynia i nastrzykuj marynatą, całość oblej ok 50 ml rumu Anejo i odstaw na godzinę pod przykryciem (nie do lodówki!!)

Kiedy mięso będzie zamarynowane rozpal grilla. Na mocno rozgrzanego grilla połóż stejka i grilluj ok 2 minuty na jednej stronie po czym przełóż na drugą i oblej go resztą marynaty (uważaj aby się nie przypalić ;)) grilluj ok 2 minuty i znów przełóż na drugą stronę. Czas grillowania zależy od tego jak gruby jest stek. Osobiście nie lubię mocno wysmażonych “podeszw”, swojego stejka grillowałem ok 8 minut/ 2 minuty na stronę x 2 – wyszedł idealnie soczysty, krwisty i smaczny.

Tak przyrządzony stejk podawaj z pieczonymi/grillowanymi ziemniakami bez “keczupu” i temu podobnych… grillowana ostra waniliowa wołowina – to jest to!!! ciesz się smakiem mięsa!

Smacznego!!!

Obejrzyj film i zostaw komentarz

Advertisements

7 Comments Add yours

  1. Potrawa wyglada wytwornie, a jej przygotowanie jak widać nie jest za bardzo trudne. W wolnej chwili skorzystam z przepisu 🙂

    Like

  2. Ewa says:

    Czytam, czytam i powiem jedno – jadłabym!

    Tylko niech mi ktoś przyrządzi 😀

    Like

  3. Ewa says:

    Czytam, czytam i powiem szczerze – jadłabym!

    Tylko niech mi to ktoś najpierw przyrządzi 😀

    Like

    1. MasterDzidek says:

      zrób to sama, nie jest to takie trudne 😉

      Like

      1. Ewa says:

        Nie umiem gotować 🙂 Nawet gotując jajko na twardo potrafiłam je wybuchnąć, a wodę na herbatę przypalam 😉

        Liked by 1 person

  4. pudernik says:

    Rety, ciesze sie, ze wstawiasz filmiki dodatkowo z wpisami! To bardzo ulatwia sprawe! Przepis wyglada, ah! Nie wierze, ze mozna samemu wymyslic takie rzeczy, skad Ty bierzesz te wszystkie pomysly? Co z czym laczyc? Ja nie mam za grosz talentu kulinarnego 😂😂 pomysl idealny na jakies przyjecie, dlatego jak ktos przyjdzie, to zaszpanuje i zrobie 🙂

    Liked by 1 person

    1. MasterDzidek says:

      Filmiki dodaję bo lubię je kręcić, nie są doskonałe ale czego się spodziewać po “klejeniu” Video na telefonie 😂 A przepisy to z głowy jakoś… same się biorą… trochę fantazji, szczypta szaleństwa, gram doświadczenia i mieszasz 😂 Jeśli masz fantazje to smak ułożysz w głowie… ja tak mam 😂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s