Kurkuma

Kurkuma – przyprawa pochodząca z Indii, otrzymywana z korzenia ostryżu. Kurkuma ma zastosowanie w kuchni jak i w medycynie naturalnej. Wykorzystywana do barwienia produktów spożywczych dzięki zawartości kurkuminy, która stanowi niecałe 5% kurkumy.

a42

Kurkumowe zdrowie:

Dzięki walorom smakowym jak i właściwością zdrowotnym nazywana jest “królową przypraw”. Kurkuma wykazująca silne działanie antyutleniające co znajduje wykorzystanie w profilaktyce jak i leczeniu chorób nowotworowych oraz chłoniaków. Osoby zmagające się z problemami trawiennymi stosując kurkumę, która zawiera substancje korzystnie wpływające na wątrobę oraz trzustkę napewno znajdą w niej ukojenie. Kurkuma wzmacnia organizm, wykazuje silne właściwości antywirusowe, antybakteryjne oraz antygrzybiczne, hamuje namnażanie się wirusów w komórkach.
Kurkuma wpływa pozytywnie na ogólne samopoczucie, a jak wiadomo dobre samopoczucie to szczęśliwe życie, bo czego nam więcej potrzeba do szczęścia po za zdrowiem? – tak, pieniędzy 😂

Panie na pewno docenią kurkumę, stosując jako maseczkę na twarz.

kurkuma

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s