Picanha – grillowana solona wołowina, w tym przepisie dodałem coś od siebie, czosnek i rozmaryn. Dodatkowo podgrillowałem ziemniaki oraz oberżyna. Połączenie wszystkich smaków przenikniętych dymem to coś co zadowoli każdego smakosza potraw z grilla.Ten kawałek mięska przyleciał do mnie aż z Brazylii, warto było czekać, mięso odpowiednio dojrzałe, z gwarancją leżakowania min. 28 dni – to jest to!!!
W Ameryce Południowej powszechny jest sposób tradycyjnej i ekologicznej hodowli polegający na wolnym wypasie. Hodowli krów sprzyja również klimat, czyste powietrze i trawa bogata w składniki odżywcze oraz witaminy.
* znalezione w sieci: “… szacuje się, że statystyczny mieszkaniec Ameryki Południowej w ciągu roku spożywa do 100 kg wołowiny – dla porównania Polak… zaledwie 2,5 kg…”…
….NIE ZNAM TAKIEGO POLAKA 😀
Aby zrealizować ten przepis potrzebne Tobie będą:
- ok 500 g wołowiny / picanha
- sól morska gruboziarnista
- 2-3 gałązki rozmarynu
- Grill tradycyjny
Aby przygotować picanhe należy usunąć błonę z mięsa pozostawiając warstwę tłuszczu (w tłuszczu znajduję się cały aromat wołowiny), osuszyć a następnie obsypać solą i pozostawić na ok godzinkę pod przykryciem.
Czosnek należy zmiażdżyć, umieścić w ceramicznej miseczce obsypać solą i dodać kawałek odciętego, lekko podgrillowanego tłuszczu tak aby wytopił się i zmieszał z solą i czosnkiem. Kiedy tłuszcz się wytopi będziesz mógł/a dodać rozmaryn. Tak przygotowanym roztopionym tłuszczem wołowym należy smarować mięso podczas grillowania. Jest to konieczne aby uzyskać porządany aromat w mięsie.
Mięso w zależności od upodobań grilluj od 4 do max 7 minut na każdej ze stron, w zależności od grubości “stejka”.
Smacznego!!!
Mniam! Chętnie bym to zjadła teraz 🙂
Zapraszam do mnie http://13hacks.blogspot.com/2017/02/8-olejek-kokosowy-to-jest-dopiero-zoto.html
LikeLike
Ja mięso zawsze :D;D;D;D
LikeLike
ciekawe jak smakowałaby tak przyrządzona wołowina w burgerze.
LikeLike